Sunday, November 2, 2008

Θέλω να πάρω σκύλο

Αν αποφασίσετε να πάρετε ένα σκυλάκι, οφείλετε να γνωρίζετε ότι:
* Τα σκυλιά ειναι ευτυχισμένα όταν ξέρουν τι περιμένουμε από αυτά, θέλουν να είναι αρεστά. ‘Ένα σκυλί ανεξαρτήτου μεγέθους, χρειάζεται μια βασική εκπαίδευση. Κι αυτό γιατι ο σκύλος κατάγεται από τον λύκο και έχει το ένστικτο της αγέλης.
Η εσείς θα είστε ο αρχηγός, ή αυτό. Επικοινωνήστε μαζί του με μια γλώσσα που καταλαβαίνει.Ο αρχηγός τρώει πάντα πρώτος, οι άλλοι ότι αφήσει. Πριν του δώσετε να φάει, πάντα να τρώτε κάτι, έστω και μια φρυγανιά. Ο αρχηγός κοιμάται πιο ψηλά, δεν ανεβαίνει ΠΟΤΕ στο κρεβάτι μαζί σας ή στον καναπέ

Ο αρχηγός αποφασίζει που θα πάτε. Μπαίνετε πάντα πρώτοι όταν ανοίγετε μια πόρτα. Μάθετε του να περπατάει δίπλα σας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο κωμικοτραγικό και κουραστικό από ένα σκυλί που τραβάει σαν δαιμονισμένο τον πελαγωμένο ιδιοκτήτη του (εκτός αν είναι husky, είναι στην φύση του)
Ένας καλός τρόπος να του το μάθετε είναι με έναν «πνίχτη», μια αλυσίδα σε θηλιά την οποία τραβάμε και αφήνουμε απότομα με μια γρήγορη κίνηση λέγοντας «κοντά μου» ή «εδώ». Επαναλάβετε 2345 φορές. Εννοείται ότι δεν τραβάμε συνεχόμενα γιατί τότε το ζωντανό θα πνιγεί και η δυσφορία θα γίνει πόνος.
* Η βόλτα στα σκυλιά είναι απαραίτητη και για την ψυχική τους υγεία. Μυρίζοντας τα ούρα άλλων ζώων, μαθαίνουνε το μέγεθός τους, πόση ωρα πριν περάσανε, το φύλο τους, τις διαθέσεις τους…σαν να διαβάζουν εφημερίδα ένα πράγμα.
Μάθετε του να κάθεται, για να σας περιμένει έξω από το σούπερ μάρκετ., πχ. Βάλτε ένα κομματάκι τυρί στο χέρι που τεντώνει τον Δείκτη( αντίχειρας και μέσος κρατάνε την λιχουδιά). Πείτε «κάτσε» και με το άλλο χέρι πατήστε τον πισινό του κάτω. Επαναλάβετε 1500 φορές. Το σκύλι λειτουργεί με την επανάληψη. Κάποια στιγμή θα του "κόψει". Μην τσιγκουνεύεστε στα μπράβο και στα χάδια. Κάποια στιγμή στο μέλλον θα κάθεται στην θέα του δαχτύλου.

* Το ξύλο δεν χρησιμεύει. Αρπάξτε το από τα πλάγια των χειλιών και μαγούλων και σηκώστε το φωνάζοντας «ΟΧΙ». Τους κάνει τρομερή εντύπωση. Η πάρτε λίγα φύλλα εφημερίδας που θροΐζουν για να του ρίξετε μια στον πισινό.
* Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων φέρονται στις μικρόσωμες ράτσες με τρόπο ανάρμοστο για σκυλί, το οποίο και δεν γνωρίζει κατά συνέπεια, ότι είναι σκύλος( αν το σηκώνουν τσιρίζοντας όποτε πλησιάσει το κανισάκι τους ένας μολοσσός, λογικό είναι), αλλά και νομίζει ότι είναι ο αρχηγός οικογενείας. Γι αυτό και καταλήγουν να δαγκώνουν. Μπερδεμένα καταστραμμένα σκυλιά που νομίζουν ότι κάνουν την δουλειά τους, βάζοντας στην θέση του τον άλλον με μια γερή δαγκωνιά.
* Αποτελεσματική, βασική εκπαίδευση δεν μπορείτε να του κάνετε πριν κλείσει χρόνο. Ένα χρόνο θα έχετε ένα τρελαμένο πλάσμα στα χέρια σας. Χρειάζεται πρώτα να ενηλικιωθεί, να ηρεμήσει. Διακοπές δεν θα πάτε γιατι ναι μεν κάποια ξενοδοχεία δέχονται σκυλιά, αλλά μόνο αν αυτά είναι well behaved, δηλαδή εκπαιδευμένα να συγκατοικούν με τους ανθρώπους. Και φυσικά να κατουράνε έξω.

* Τα μπαλκόνια δεν είναι κατάλληλο τόπος διαμονής σκυλιών. Δεμένα σε μια αυλή μαραζώνουν και αγριεύουν. Παραμελημένα αντιδρούν όπως οι άνθρωποι, με πίκρα και επιθετικότητα. Με αγάπη και την κατάλληλη επένδυση χρόνου στην πειθαρχία τους, θα έχετε έναν φίλο για όλη σας την ζωή και μια παρέα για το μοναχοπαίδι σας. Έναν φύλακα που θα πέθαινε για σας και δυο υγρά μάτια που βυθίζονται στα δικά σας με αγάπη και κατανόηση αν ζείτε μόνος.

Πριν πάρετε την μεγάλη απόφαση, αγοράστε ένα φυτό ή ένα χρυσόψαρο. Δείτε αν καταφέρνετε να το φροντίσετε, μετά τον πρώτο ενθουσιασμό.
και μετά ενημερωθείτε ποια ράτσα ταιριάζει περισσότερο στον τρόπο ζωής σας.
Τα golden retriever ας πούμε είναι ιδανικά για όλη την οικογένεια αφού δένονται με όλα τα μέλη της σε αντίθεση με ένα άλλο σκυλί.
Τα κανίς είναι κυνηγετικά σκυλιά (ιδανικά για το κυνήγι πάπιας και θέλουν πολύ άσκηση αλλιώς γίνονται νευρικά), και τα Yorkshire έχουν ιδιοσυγκρασία μεγάλου σκυλιού με ανείπωτο θάρρος, χωρίς κόμπλεξ για το μέγεθος τους όπως τα περισσότερα μικρόσωμα. Με μια καλή έρευνα, θα βρείτε τον σύντροφο που σας ταιριάζει. Γιατι μπορεί να τον αγοράζετε, αλλά είναι μια σχέση, ένας δεσμός, από τον οποίο δεν μπορείτε μόλις βαρεθείτε να φύγετε, γιατι ένα σκυλί λατρεύει το χώμα που πατάτε.

Και καλό είναι να είμαστε έτοιμοι για τόση αγάπη, και προετοιμασμένοι για όλα όσα φέρνει η παρουσία και οι ανάγκες ενός άλλου οντος στην ζωή μας. Και αυτό μεταφράζεται σε άπειρες ώρες βόλτας, σφουγγαρίσματος και μάζεμα σκατών από το μπαλκόνι, τον δρόμο( για να λεγόμαστε πολιτισμένοι, όχι μόνο στο όνομα), μασημένων παπουτσιών, βιβλίων, καλωδίων και απελπισμένου γαυγίσματος όταν πεταχτείτε ακόμα και 2 λεπτά να πάρετε τσιγάρα.
Εγώ το έκανα, εις διπλούν στο παρελθόν.Προτιμώ τις γάτες, thank you very much.

(*) http://www.scas.org.uk/html/journal/pets_in_child_dev.htm

Εδώ θα βρείτε ενδιαφέροντα άρθρα και συμβουλές για την βασική εκπαίδευση των σκυλιών
http://www.dogpatch.org/obed/obpage2.cfm
http://dogs.about.com/od/basictraining/
http://www.care2.com/channels/solutions/pets/1207
http://www.seefido.com/html/canine_dog_psychology.htm
http://www.chazhound.com/training/dogs4.html
http://www.doglogic.com/obedienc.htm

1 comment:

Unknown said...

πιστεύω οτι τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά για τους σκύλους. Έχω ασχολήθεί πάρα πολύ και πιστεύω οτι με την κατάληλη εκπαίδευση όλα διορθώνοντε.

Manos
www.world-of-pets.net